nedeľa 14. septembra 2014

BOLI SME: REKONDIČNÝ POBYT - LIGNANO (TALIANSKO)



Rozmarné leto.... /na okraj letnej rekondície v Taliansku /

30. augusta - 6. septembra 2014

" Tento způsob léta", děl vposled, odvraceje se od přístroje Celsiova, "zdá se mi poněkud nešťastným." - túto vetu som si požičala od českého spisovateľa   Vladislava Vančuru z poetického diela "Rozmarné léto". Naplno vystihuje počasie v celej Európe počas leta a samozrejme i v čase našej rekondície.
     Po vlaňajších skúsenostiach som sa tešila na Lignano  Sabbiadoro, na Floridu Jadranu ako toto miesto charakterizoval Ernest  Hemingway. Zapísalo sa v mojej pamäti nezabudnuteľným spôsobom. Hoci  rozmach Lignana bol až v 50-tych rokoch min. storočia, toto stredisko sa stalo veľmi obľúbeným a podľa počtu návštevníkov tejto destinácie sa zdá, že Lignano je najnavštevovanejšie. Tešila som sa vyhriaty piesok na pláži, plytké more a teplú vodu. Tiež na večerný či skorší nočný život na pešej zóne, na nezabudnuteľnú chuť talianskej kávy, na zmrzlinu, na pizzu... Tešila som sa aj na stretnutia s účastníkmi rekondície a dúfala som, že si navzájom budeme vymieňať skúsenosti.
    Cesta autobusom prebehla podľa očakávania, bez rušivých momentov. Boli sme ubytovaní v Yachting rezidencii a vo vile Giulia. Musím povedať, že apartmány v Yachting rezidencii boli podstatne vzdialenejšie od pláže ako sme boli ubytovaní vlani vo vile  Flóra. Pomalou a pohodlnou chôdzou sa to dalo zvládnuť.  Vzdialenosť do centra na pešiu zónu bola asi rovnaká, ale z druhej strany, avšak bližšie bolo ku Galerija Terrazza al Mare.  Vila Giulia bola bližšie k  pláži a bola skoro v centre. Pobyt vo vile Giulii bol menej komfortný, boli to skôr apartmány, v ktorých bola jedna kúpeľňa pre dve izby.
   V Yachting rezidencii boli ubytovaní i priatelia z Čiech,  postihnutí Downovou chorobou / vrodené chromozomálne ochorenie - trizomia 21 /. Každý mal svojho asistenta. Nemali zabezpečenú stravu, varili si sami.
    Počasie bolo ako na hojdačke. Dva dni pri príchode a posledné dva dni boli prekrásne, užili sme si slnka aj teplej vody. Ostatné dni boli pod mrakom alebo pršalo. Boli to dni, kedy sa dali robiť výlety do Benátok alebo na Mušličkový ostrov či do Grada v Maranskej lagúne, zahrať si karty alebo spoločenské hry, zabaviť sa spolu.
   Po večeroch boli zaujímavé návštevy pešej zóny, každý večer nás čakalo niečo nové. Úžasným zážitkom bolo stretnutie Slovákov z Bytče. Boli to členovia folklórneho súboru Javorník, ktorí  so sprievodom harmoniky spievali. Bola to milá prezentácia našej krajiny  a mala som hrejivý pocit  pri srdci.
    Snáď jedinou zlou skúsenosťou bolo, že členovia rekondície nemali záujem sa po večeriach spolu stretávať.
   Mnohým by sa mohlo zdať, že čas sa "vliekol pomaly" a zážitkov bolo málo, že v Lignane nie sú historické budovy, pamiatky / Benátky a Grado sú nimi plné/ .  
   Napriek tomu je pre mňa táto krajina úžasná, je stálym prekvapením a plná perfektných zážitkov. Aj preto plánujem na budúci rok sa sem vrátiť.                                                                          
 Helena Bottková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára